free web page development software download


Toms Website


Een website is een soort digitaal visitekaartje: het vertelt iets over wie je bent, wat je doet, waar je je mee bezighoudt. Het internet is een ideaal wijze om contact te houden met familie, vrienden en relaties. Maar je kunt het ook als een technische uitdaging beschouwen - een soort digitaal puzzelen. Want hoe werkt zo'n internet? Wat kun je er mee? Hoe ziet dit er uit op een gewone computer? En op een iPad, of een iPhone? Als 't goed is ziet deze website er ook dán nog goed uit - en dat is niet vanzelfsprekend. 
En ach, het houdt me van de straat. Vandaar, dus...
Website

Een website maken is tegenwoordig niet moeilijk of duur meer. Voor rond de 10 euro per jaar heb je je eigen domeinnaam en een eenvoudige ‘home page’.
Starthosting levert voor €11.00 per jaar een domeinnaam, plus een gratis versie van 'MijnWebsite', daarmee kun je al een mooie homepage kunt maken. Wil je iets meer (verschillende pagina’s, een blog, een fotogalerij, etc.) dan betaal je daarnaast nog eens €33 per jaar. Niet echt nodig, maar wel leuk.
En zo valt er wel meer wel meer te knutselen.Duistere kant

Rondsurfen op het web heeft een duistere kant. Weinig mensen beseffen dat wanneer je een webpagina bezoekt, een spoor achter laat en informatie prijsgeeft wat voor computer je gebruikt, welke web-browser en wat voor software je gebruikt. Je IP-adres verraad je woonplaats (of in ieder geval die van je provider). Kijk maar eens bij whatismyip.com en useragentstring.com

Elke professionele website verzameld informatie en maakt daar op een of andere wijze wel gebruik van!  

Is dat erg? Dat hangt er van af. De informatie is bedoeld om ervoor te zorgen dat de website er netjes uitziet op je computer. Maar sommige websites gebruiken de informatie ook voor het aanpassen van wat je op hun website ziet, bij voorbeeld de prijs van hun producten of reizen: heb je een dure computer, b.v. een Apple? Dan kan de prijs wel wat hoger gemaakt worden. Zo kan de prijs van het aanbod worden aangepast aangepast. 

En wat heb JIJ te verbergen?

"De Belastingdienst zag hoe je er kwam
Apple hield bij hoe lang je er bleef
Samsung hoorde wat je er zei
En Google wist al dat je het van plan was..."

Privacy is het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd. Toch eindigt vrijwel elke discussie over privacy met de dooddoener: ‘Ik doe niets verkeerd. Dus ik heb ook niets te verbergen’. Na jarenlang journalistiek onderzoek naar privacy, surveillance en data voor De Correspondent schreven Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis  confronterende boek uit: Je hebt wél iets te verbergen - Over het levensbelang van privacy.


Tot slot

Tja, er valt nog veel meer te vertellen, maar zo is het welletjes  - voorlopig. Ik zal er wel voortdurend veranderingen aanbrengen. Eigenlijk een soort eeuwig durend project. Wie weet wat er verder nog komt....